Az SMS_HUN_Encoder egy Windows alatt futó program, ami neked szól, ha:
  • Gépközelben vagy, és gyorsabban akarsz SMS-t írni
  • Zavar hogy beírsz egy ékezetet, és lerövidül az SMS 70 karakterre
  • A telefon apró gombjai helyett billentyűzeten szeretnél SMS-t írni
  • Mindezekre egy egyszerű, akár internet nélkül is használható programot keresel
A program lényege hogy PC-n megírjuk az sms szövegét, amit a program átalakít QR kódra. Ezt a kódot a telefon a monitorról leolvassa, majd visszaalakítja szöveggé. Ez a szöveg automatikusan a telefon vágólapjára kerül (ha van ilyen), és már csak be kell illeszteni az új SMS-be.
A program az ékezetes karaktereket automatikusan átalakítja sima GSM kódolásra, és így megoldódik az a probléma hogy az SMS hossza átvált 70 karakteresre. (amiről sokan nem is tudnak, és így jóval több SMS-t küld a telefonjuk mint amennyit gondolnak) 
Az ékezeteket a program kicseréli  a régi telefonokon használt ékezetekre, amik nem okoznak ilyen SMS rövidülést.

Hozzávalók:
Ha nem indul el a program akkor innen tudod telepíteni a .Net keretrendszert:  http://tinyurl.com/lk4zx

Az SMS írás menete a programmal:
  1. SMS begépelése a számítógépen (HUN_SMS_Encoder programba)
  2. A begépelt SMS-ből a program generál egy vonalkódot (egy gombnyomás)
  3. Telefon vonalkód olvasójával beolvastatjuk a monitoron látható kódot
  4. Beolvasott szöveg beillesztése egy új SMS-be
A program előnyei:
  • Legalább 1 perccel gyorsabb SMS írás
  • Az ékezetek miatt nem rövidül le az SMS 70 karakterre
  • Kényelmesebb mint telefonről írni
  • Fut internet nélkül is
Telepítés: A letöltött zip file-t ki kell csomagolni a saját gép valamelyik könyvtárába, és esetleg egy parancsikont kell az asztalra rakni.




A program minden funkciója használható ingyenesen, egy apró bosszantást azért beépítettem ami felhívja a figyelmet hogy támogasd a fejlesztő(én) munkáját. Ha támogatsz, akkor ez is eltűnik. 


Egy teszt a programról:
http://androidapps.hu/2010/08/sms-t-a-geprol/

A legújabb verzió mindig erről a honlapról tölthető le, és a változtatásokról is itt írok:
VÁLTOZTATÁSOK:
 - A most tölthető verzióban saját ikont kapott a program.
 - Javításra került egy ritkán előforduló betűtípusokkal kapcsolatos hiba.


Mivel a program megírása óta (7 év alatt) nagyon háttérbe szorult az SMS használat, ezért nem várható a program további fejlesztése.

17 megjegyzés:

  1. Hát gratulálok, elképesztően jó ötlet, remélem elterjed a híre, akkor garantáltan siker lesz.
    Még egy jó adag "zsebpénz" is összejöhet...

    Csak így tovább!!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon köszi! Én is remélem hogy elterjed. Szerintem főleg androidosoknak hasznos, mert ott van az ékezetek miatti 70 karakter probléma. Bár így gyorsabb az SMS írás, ezért akár más telefonokhoz is használható.

    VálaszTörlés
  3. Már elnézést a leszólásért, de sehol nem említed meg a leírásban, hogy ez ilyen "lite" kiadás és a full "baszogatás mentes" változatért fizetni kell. Még a példa képen is, amit linkeltél azon sincs rajta az a gomb, ami a letölthető verzióban ott vigyorog. Én értem, hogy a programozás idő, az idő meg pénz, de talán nem ártott volna ezt közölni a weblapon is, amin közzéteszed.

    VálaszTörlés
  4. Igazad van, lehet beleírom. Amúgy nem direkt hagytam ki. Bár a néhány külső leírásban benne van, úgyhogy a látogatók nagy része már tudja sztem mikor ide jön. pl itt le van írva:
    http://andro-id.info/2010/08/01/sms-hun-encoder-sms-irasa-pc-n/#more-1171

    VálaszTörlés
  5. Valóban ott szerepel, de ez kb. olyan, mintha a Microsoft a saját honlapján nem említené, hogy a Windows fizetős, mivel mondjuk a hoc.hu -n már úgy is leírták.

    VálaszTörlés
  6. Azért ne hasonlítsuk egy programozó első saját publikus programját a legnagyobb szoftvervállalatához. Egyébként módosítottam a leírást, mostmár benne van. (a képet is kicseréltem)
    Remélem ez nem tántorít el senkit tőle, mert szerintem hasznos kis program.

    VálaszTörlés
  7. Kicsit kultúráltabban is lehetne foglalmazni a támogatással kapcsolatban.
    Természetesen nem kell megvenni, szerintem a 15 mp egy teljesen elfogadható kompromisszum.

    Kitettem egy parancsikont az asztalra, szerintem Imi, csomagolhatnál be mellé egy hozzá illő ikont, mondjuk egy QR kódot az egyik sarkában egy elsuhanó borítékkal (csak egy ötlet volt), vagy akármit, mert méltán megérdemelne.

    VálaszTörlés
  8. Köszi a tippeket! Át fogom nézni a regisztráció szövegét.
    Az ikont mindenképp megcsinálom, nem tudom miért nem jutott eszembe :).
    Ha lesz időm még ma felrakom az oldalra.

    VálaszTörlés
  9. Még egy dolog, szerintem a "Támogatás" előugró üzenetnél alkalmazhatnál képet szöveg helyett, mert nálam valamiért nem jeleníti meg az "Ő" -ket.

    Még egy pár ötlet, utánajárhatnál hogy működik a PayPal támogatás, mert már Magyarországon is tudsz nyitni és sokkal egyszerűbb a dolog, mint utalgatni, valamint minél előbb fordítsd le az egészet legalább angolra is, mert akkor rohamosan el fog terjedni, az garantálom!

    További nagyon jó munkát!!!

    VálaszTörlés
  10. Hali!

    Jól látom, C#-ban dolgozol? Ha igen, esetleg tudok segíteni a felület fejlesztésében :D
    Ha érdekel, válaszolj, és segítek!

    VálaszTörlés
  11. realaspy:
    - Módosítottam a betűtípust, így már meg kell jelennie az ő betűknek is
    - Kapott egy ikont a program

    fonix232:
    Igen C#, de még túl kicsi a program ahhoz hogy többen csináljuk. Később viszont lehet megkereslek. ui: az ötleteket szivesen veszem :)

    Az új verzió felkerült az oldalra.

    VálaszTörlés
  12. Imi, szerintem fejleszthetnél Androidra egy programot, ami ugyanígy kiküszöböli az Unicode problémát (ha már a Google nem foglalkozik vele, bár a Froyo-t még nem volt szerencsém kipróbálni).

    Ha jobban nekifeküdnél a témának és legalább a világnyelvekre megoldanád, ahol problémásak az ékezetek (francia, spanyol, német...) és ezekre akár magát a programot is lefordítanád, szerintem sikeres lenne.

    Nem kellene, hogy mást csináljon, mint az ebben megírt SMS-eket átkódolná és elmentené memóriába, hogy aztán már csak be kelljen szúrni az üzenetkezelő programba.
    Ráadásul miután ha már átkódolta a szöveget és automatikusan meg is nyitná az SMS programot, valamint magától be is szúrná a vágólap tartalmát, az már csak hab lenne a tortán.

    VálaszTörlés
  13. realspy: Az első tervem egy olyan magyar billentyűzet volt, ami kicseréli az ékezeteket :)
    Már neki is kezdtem, de közben jött ez a QR kódos ötlet, ami még kicsit az SMS írást is meggyorsítja, és olyan nyelven tudtam megírni, amihez értek, ezért készült el ez a program. Még nincs teljesen elvetve az átkódolós billentyűzet sem, de valószínűleg inkább ezt a programot fogom többnyelvűsíteni. (amint lesz időm :) )
    Egyébként jó ötlet hogy a világnyelvekre előre beépítetten meg kellene oldanom.

    VálaszTörlés
  14. A QR kódos szerintem is egy ritka jó ötlet.

    Igazából én mobilon is elég gyorsan írok, mert Motorola Milestone-om van, de ami roppant mód idegesít, hogy nem találtam infót róla, hogyan tudnám mappelni a hardveres billentyűket, hogy hosszú lenyomásra virtuálisan csak a magyar ékezeteseket ajánlja fel, azok közül is az legyen elől, melyeknek előfordulása gyakoribb.

    Igazából egy olyan kiegészítő virtuális billentyűzet lenne jó, ami az elfordított kijelző alján szövegbevitelnél mindig látható lenne és csak a magyar ékezetes karaktereket tartalmazná, mert hát azért nincs annyira sok.

    Még megvan a Nokia E61-esem, azt használom, ha otthon vagyok Magyarországom, na számomra az az etalon, a Nokia nagyon elegánsan oldotta meg Fn billenytűvel az ékezetes karakterek bevitelét, ráadásul a gombokra is rá vanak szitálva és az a telefon engedi több billenytyű együttes lenyomását, bár hozzáteszem a Milestone is.

    VálaszTörlés
  15. realaspy:

    Bocsi a késői válaszért :D
    Erre egy megoldás van, méghozzá az Android forráskódból való újjáépítése. Ugyanis akárhogy vesszük, az összes billentyűzet (a hardveres is) az alap IME-ből kéri le a további betűket. Így csak azokat listázza amik az eszközben benne vannak. Csináltam a CyanogenMod-hoz egy kis módosítást, ami magyar nyelven (amit jelenleg is folyamatosan csinálok) csak a megfelelő ű,ő,é,á, stb karaktereket jeleníti meg, semmi más szemetet. De ez még idő míg elkészül :S

    VálaszTörlés
  16. Szia, remek ötlet.
    Nálam sajnos ugyanúgy megmaradt a 70-es korlát, hiába dőlnek hanyatt az ékezetek.
    Samsung Galaxy S
    Kernel: 2.6.32.9
    FROYO.XWJPF
    2.2

    VálaszTörlés
  17. Szia!
    Köszi az infót. Egyik haveromnak is ilyen telefonja van, majd kipróbálom rajta.
    Lehetséges hogy a telefonon is át kell állítani valamit.

    VálaszTörlés